Πως διεξάγεται ο διαγωνισμός;

Πως διεξάγεται ο διαγωνισμός;

Το Global Management Challenge είναι ένας πολυδιάστατος,  διαδραστικός διαγωνισμός (interactive) προσομοίωσης. Η πορεία κάθε επιχείρησης εξαρτάται από τις εσωτερικές αποφάσεις, αλλά και από την ικανότητα να προβλέψει πιθανές κινήσεις του ανταγωνισμού. Σε κάθε στάδιο οι ομάδες χωρίζονται σε μικρές αγορές, μέσα στις οποίες υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός.

Αποστολή κάθε ομάδας είναι να διοικήσει μια επιχείρηση, η οποία λειτουργεί στο προσομοιούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, σαν να είναι πραγματική. Στόχος κάθε ομάδας είναι να βελτιώσει τις προοπτικές της επιχείρησης και να πετύχει, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, την υψηλότερη αξία επένδυσης (investment performance, βλέπε Εγχειρίδιο Διαγωνισμού). Αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας του διαγωνισμού.

Οι αποφάσεις των ομάδων για θέματα από την Παραγωγή μέχρι το Μάρκετινγκ και από την Χρηματοοικονομική Ανάλυση μέχρι την Εξαγωγική δραστηριότητα λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι στρατηγικές επιλογές τους επηρεάζονται από πραγματικές συνθήκες. Οι κινήσεις του ανταγωνισμού, το φορολογικό πλαίσιο, το κόστος των πρώτων υλών δημιουργούν εμπόδια αλλά προσφέρουν και ευκαιρίες. Οι συνθήκες της αγοράς διαμορφώνονται από τις κινήσεις των ομάδων και η αξία του δείκτη “αξία της επένδυσης” (investment performance) ανεβοκατεβαίνει.

Ο ανταγωνισμός παγκόσμιος, η περιπέτεια αληθινή!

Το λογισμικό του Global Management Challenge λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης μη προβλέψιμων παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά και τη διαθεσιμότητα των πόρων. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων μπορεί να είναι οι πολιτικές κρίσεις, οι καταστροφές, ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς επίσης και οι ιοί υπολογιστών.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προβλέψουν τους κινδύνους αυτούς και να προλάβουν πιθανές κρίσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Η διοικούμενη εταιρία θα λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή αγορά και στη NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Χωρών Βορείου Αμερικής). Θα χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές αγορές και πωλήσεις μέσω του διαδικτύου. Ο Διαγωνισμός απαιτεί αποφάσεις τόσο σε στρατηγικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης:

 • Ανάλυση της οικονομικής κατάστασης (οικονομικός απολογισμός, έλεγχος κερδοφορίας, απόδοση μερισμάτων κ.α.)
 • Προγραμματισμός παραγωγής (σειρά προϊόντων, μέγεθος παραγωγής, μέσα παραγωγής κ.α.)
 • Μάρκετινγκ (καθορισμός τιμών, προώθηση, διαφήμιση κ.α.)
 • Έρευνα και ανάπτυξη (τροποποιήσεις προϊόντων, έλεγχος ποιότητας κ.α.)
 • Πωλήσεις (γεωγραφικές περιοχές πωλήσεων, κανάλια διανομής κ.α.)
 • Οργάνωση (διαχείριση πόρων, επιλογή μέσων μεταφοράς κ.α.)
 • Διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού (προσλήψεις, απολύσεις, εκπαίδευση, αποδοχές, κίνητρα κ.α.)

Όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και τεχνικές και οργανωτικές παράμετροι για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο του διαγωνισμού. Στο Εγχειρίδιο οι ομάδες θα βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: Τι πρέπει να κάνει η ομάδα, πώς λειτουργεί η δική σας επιχείρηση, πώς ανταγωνίζεται τις άλλες επιχειρήσεις κλπ.

Αποδείξτε ότι είστε η δυνατότερη ομάδα και προχωρήστε στον Διεθνή τελικό, όπου οι νικήτριες ομάδες από όλες τις χώρες διαγωνίζονται για την πρώτη θέση στον κόσμο!

Δομή του Διαγωνισμού

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε 3 στάδια: τον Προκριματικό Γύρο, τον Τελικό Ελλάδας, και το Διεθνή Τελικό που γίνεται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο.

Όλες οι ομάδες (3 άτομα) θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους λίγο πριν την έναρξη του Προκριματικού Γύρου.

Με την έναρξη του Προκριματικού Γύρου θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού τα Ιστορικά Στοιχεία της Εταιρίας που θα διοικήσουν οι ομάδες. Το Ιστορικό αποτελείται από 5 αρχεία Excel που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την πορεία της επιχείρησής τους κατά τα 5 περασμένα επιχειρηματικά τρίμηνα, π.χ. πρόγραμμα παραγωγής, αποθέματα προϊόντων και πρώτων υλών, δαπάνη διαφήμισης κλπ. Κάθε αρχείο αντιστοιχεί σε ένα επιχειρηματικό τρίμηνο.

Σε αυτό σημείο ξεκινάει η πραγματική περιπέτεια!

Στον Προκριματικό Γύρο, μια φορά την εβδομάδα και για 5 συνεχόμενες εβδομάδες, κάθε ομάδα πρέπει να πάρει επιχειρηματικές αποφάσεις για τη διαχείριση της επιχείρησής της. Κάθε σύνολο αποφάσεων αναφέρεται σε ένα τρίμηνο.

Οι αποφάσεις αποστέλλονται στη διοργανώτρια εταιρία του GlobalManagementChallenge ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Διαγωνισμού και εντός των προθεσμιών που έχουν δοθεί. Τα φύλλα αποφάσεων συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται από τον προσομοιωτή. Η διαδικασία στηρίζεται αποκλειστικά στο λογισμικό του Global Management Challenge και δεν μεσολαβεί οποιαδήποτε κρίση και αξιολόγηση τρίτων. Στη συνέχεια, πάλι μέσω της ιστοσελίδας του Διαγωνισμού, στέλνεται στις συμμετέχουσες ομάδες η Διοικητική Αναφορά που απεικονίζει τα αποτελέσματα που πέτυχε η διοικητική ομάδα ύστερα από τον πρώτο κύκλο αποφάσεων της. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι ομάδες προχωράνε στους επόμενους κύκλους αποφάσεων. Στο τέλος του 5ου επιχειρηματικού τριμήνου οι ομάδες με την μεγαλύτερη αξία στο δείκτη της απόδοσης της επένδυσης (investment performance) προκρίνονται στον Τελικό Ελλάδας.

Στον Τελικό Ελλάδας ακολουθείται η ίδια διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά με μια διαφορά: οι 5 κύκλοι αποφάσεων γίνονται σε μια μόνο ημέρα. Οι 8 φιναλίστ ομάδες συναντιούνται σε ένα συγκεκριμένο χώρο και έχουν ορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους για τον κάθε κύκλο αποφάσεων. Ο ανταγωνισμός και η αδρεναλίνη στα ύψη!

Καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα του Διαγωνισμού.

Λειτουργία του Διαγωνισμού

 

Μελέτη & Ανάλυση πληροφοριών. Συνεργασία Ομάδας

Briefing (οδηγίες)

Μελέτη του εγχειριδίου

Μελέτη του Ιστορικού της εικονικής επιχείρησης

Κατάθεση των αποφάσεων τριμήνου στο Φυλλο Αποφάσεων

Με τις αποφάσεις τους οι ομάδες αποτυπώνουν την στρατηγική τους σε τομείς όπως το Marketing, η Παραγωγή, το Finance, το Ανθρώπινο δυναμικό κλπ

Επεξεργασία προσωμοιωτή

 

 

Οι αποφάσεις των ανταγωνιστικών ομάδων αλληλεπιδρούν και προκύπτουν τα αποτελέσματα των επιχειρησεων

Αποτελεσματα αποφάσεων

 

Στην μορφή της Διοικητικής Αναφοράς που λαμβάνουν οι ομάδες με γνώμονα τις αποφάσεις όλων τον ομάδων και την κατάσταση της αγοράς

Εγχειρίδιο

Εξηγει αναλυτικά την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχειρησης

Ιστορικό Επιχείρησης

Αποτυπώνει την κατάσταση της εταιρίας τα 5 τελευταία τρίμηνα

Φύλλο Αποφάσεων

Μεταφέρει τις στρατηγικές και λετιρουργικές αποφάσεις των ομάδων στον προσομοιωτή.

Δοικητική Αναφορά

Αποτυπώνει την επιδραση των δοικητικών αποφάσεων που έλαβε η ομάδα με γνώμονα και τις κινήσεις του ανταγωνισμου αλλά και της αγοράς.

Σε κάθε γύρο οι ομάδες που κερδίζουν, με βάση τους κανόνες του διαγωνισμού, περνούν στον επόμενο γύρο έως οι καλύτερες ομάδες να φτάσουν στον τελικό Ελλάδας. Η νικήτρια ομάδα του Τελικού Ελλάδας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνή Τελικό και θα αντιμετωπίσει τις νικήτριες ομάδες των άλλων χωρών που συμμετέχουν .

Χρονοδιάγραμμα 11ου Διαγωνισμού Ελλάδας GMC

Διεθνής Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Στρατηγικής 11ος Διαγωνισμός Ελλάδας

Προκριματικός Γύρος

1ος κύκλος αποφάσεων: 05/03/18 – 12/03/18

2ος κύκλος αποφάσεων: 13/03/18 – 15/03/18

3ος κύκλος αποφάσεων: 16/03/18 – 19/03/18

4ος κύκλος αποφάσεων: 20/03/18 – 23/03/18

5ος κύκλος αποφάσεων: 24/03/18 – 26/03/18

Τελικός Ελλάδας

29-30 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση Βραβεύσεων

30Μαρίου 2018

Διεθνής Τελικός

Dubai – Απρίλιος

16-17-18 Απριλίου 2018

Συχνές ερωτήσεις

5. Πως υποβάλουν τις αποφάσεις τους οι ομάδες;

Κάθε ομάδα συμπληρώνει την Φόρμα Αποφάσεων μέσω του διαδικτύου χρησιμοποιώντας το Όνομα Χρήστη και τον Κωδικό Πρόσβαση που της έχει δοθεί από τον διοργανωτή. Κατά τον ίδιο τρόπο η κάθε ομάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στην Διοικητική της Αναφορά, στο Ιστορικό της εταιρίας, στο Χρονοδιάγραμμα του Διαγωνισμού, καθώς επίσης και στην αξιολόγηση της ομάδας κατά τη διάρκεια των διαφόρων περιόδων αποφάσεων.

4. Όλες οι ομάδες διοικούν την ίδια εταιρία;

Τα στοιχεία της επιχείρησης που κάθε ομάδα καλείται να διοικήσει είναι ίδια για όλες τις ομάδες. Με άλλα λόγια, όλες οι ομάδες που στο σύνολό τους φτιάχνουν μια ανταγωνιστική αγορά, ξεκινάνε με τα ίδια δεδομένα. Από την στιγμή όμως που θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και μετά κάθε αγορά είναι αυτόνομη. Οι αποφάσεις των ομάδων θα επηρεάζουν μόνο τις ομάδες που λειτουργούν μέσα στην ίδια αγορά. Γι’ αυτό το λόγο οι ανταγωνίστριες επιχειρήσεις δεν πρέπει να συγκρίνουν τον δείκτη της απόδοσης της επένδυσης με τις τιμές επιχειρήσεων από διαφορετικές αγορές, παρά μόνο με επιχειρήσεις που ανήκουν στην ίδια αγορά με αυτές.

3. Πώς λειτουργεί ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός ξεκινάει με τον καθορισμό των ομάδων. Οι ομάδες αυτές χωρίζονται σε ανταγωνιστικές αγορές/group (κάθε αγορά αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό ομάδων) μέσα στις οποίες οι ομάδες-επιχειρήσεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη.

 1. Κάθε ομάδα παίρνει πληροφορίες (ιστορικά στοιχεία) σχετικά με την επιχείρηση που πρόκειται να διοικήσει.
 2. Αποφασίζει την στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση.
 3. Εφαρμόζει την στρατηγική αυτή παίρνοντας τις κατάλληλες διοικητικές αποφάσεις για τα διάφορα τμήματα της επιχείρησης (Μάρκετινγκ, Παραγωγή, Ανθρώπινο δυναμικό και Οικονομικά).
 4. Καταθέτει τις διοικητικές αποφάσεις (Φύλλα Αποφάσεων) στον προσομοιωτή μέσω του διαδικτύου.

 

Το πρόγραμμα προσομοίωσης αναλύει και συγκρίνει τις αποφάσεις των ομάδων και βγάζει μια Διοικητική Αναφορά για την κάθε ομάδα, η οποία παρουσιάζει λεπτομερώς τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για πέντε περιόδους, οι οποίες στο σύνολό τους αναπαριστούν ένα χρόνο και ένα τρίμηνο (15 μήνες) λειτουργίας της επιχείρησης.

2. Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;

Φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί) και πρόσφατα απόφοιτοι (μέχρι 1 χρόνο από την αποφοίτηση), από όλα τα Πανεπιστήμια και όλους τους κλάδους σπουδών σε ομάδες των 3 ατόμων. Μπορούν επίσης να λάβουν μέρος και Έλληνες φοιτητές και πρόσφατα απόφοιτοι Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

1. Τι ακριβώς είναι το Global Management Challenge;

Το GlobalManagementChallenge είναι ένας διαγωνισμός Επιχειρηματικής Στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης στο οποίο κάθε ομάδα (3 άτομα) διοικεί την δική της επιχείρηση με στόχο να πετύχει την υψηλότερη απόδοση της επένδυσης στο τέλος του διαγωνισμού.


Insira o texto para pesquisar e pressione Enter