Τι είναι το GMC

Περιγραφή

To GlobalManagementChallenge είναι ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός επιχειρηματικής στρατηγικής για φοιτητές από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικά Κολέγια) της Ελλάδας, Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού και φοιτητές της Κύπρου.

Σήμερα, ο διαγωνισμός διεξάγεται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχουν ήδη συμμετάσχει περισσότερα από 500.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητά του στην εκπαίδευση φοιτητών είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Η προσομοίωση πραγματικών επιχειρηματικών συνθηκών και το ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό προσφέρουν την πιο ρεαλιστική περιπέτεια στον κόσμο της διοίκησης επιχειρήσεων στους συμμετέχοντες.

Το GlobalManagementChallenge ξεκίνησε πριν 35 χρόνια από μια ομάδα ακαδημαϊκών στο Strathclyde University της Σκοτίας. Είχε σαν στόχο την εξάσκηση στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τη βοήθεια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Γρήγορα, έγινε εργαλείο γνώσης σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, και προσέλκυσης και εκπαίδευσης στελεχών για δυναμικές, σύγχρονες επιχειρήσεις.

To Global Management Challenge φέρει τη διαπίστευση του European Foundation of Management Development (CEL– EFMD for Technology Enhanced Learning). Η διάκριση αυτή απονέμεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα με διεθνείς ορίζοντες που πραγματεύονται τη διοίκηση επιχειρήσεων και προωθούν το υψηλό επίπεδο γνώσης και πρακτικής αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2005 με την συμμετοχή 96 ομάδων και 22 επιχειρήσεων.

Στον 3ο Διαγωνισμό Ελλάδας GlobalManagementChallenge 2007 σημειώθηκε ραγδαία αύξησης συμμετοχών με 256 ομάδες να διαγωνίζονται για την 1η θέση στην Ελλάδα και με περισσότερες από 40 επιχειρήσεις να υποστηρίζουν το Διαγωνισμό. Από τότε, οι συμμετοχές αυξάνονται συνεχώς!

Στον 5ο Διαγωνισμό Ελλάδας GlobalManagementChallenge 2009 οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τις 380 ομάδες από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Πάνω από 1300 φοιτητές έζησαν την μαγεία του διαγωνισμού για την περίοδο 2009-2010! Στον 7ο Διαγωνισμό Ελλάδας η Ελληνική νικήτρια ομάδα πέτυχε μεγάλη διάκριση για τη χώρα της καταλαμβάνοντας την 5η θέση στον Διεθνή Τελικό της Ουκρανίας κόντρα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους.

Φέτος ο διαγωνισμός μετρά 8.250 συμμετοχές φοιτητών από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού! O 11ος διαγωνισμός Ελλάδας GMC ξεκινά το Μάρτιο με συμμετοχές από νέες ομάδες φοιτητών που θα διαγωνισθούν για τη νίκη και το εισιτήριο για το μεγάλο Διεθνή Τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ τον Απρίλιο του 2018!

Ημερομηνίες / Milestones

1940
Διεξαγωγη 1ου διαγωνισμου στην Πορτογαλια
1950
Εντασσεται νεα χωρα στο Διαγωνισμα, Η Βραζιλαα, και κερδαζει τον Τελικο Διαγωνισμο
1960
Πραγματοποιειται ο πρωτος Διεθνης Τελικος με τη συμμετοχη 3 χωρων, της Βραζιλωας, της Πορτογαλιας και του Ηνωμενου Βασιλειου
1970
Προστίθενται 4 καινούριες χώρες στο διαγωνισμό φτάνοντας τις 7 διαγωνιζόμενες χώρες
1980
Το Global Management Challenge εξαπλωνεται στην Ασία με τη συμμετοχή της Κίνας και του Μακάο
1990
Γιορτάζεται η 20η επέτειος του Global Management Challenge
2000
Εισέρχεται η Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό ως η 19η χώρα του GMC
2000
To Global Management Challenge αποκτά μια διεθνή ομογενοποιημένη εικόνα με το λανσάρισμα του νέου του λογορύπου. Οι συμμετέχουσες χώρες φτάνουν τις 24
2000
Γιορτάζεται η 30η επέτειος του Διαγωνισμού με τη συμμετοχή 30 χωρών. Το Global Management Challenge αποκτά τη Διεθνή Διαπίστευση του European Foundation of Management Development (EFMD) με το Certificate for Technology Enhanced Learning, γεγονός που επιβεβαιώνει την άριστη ποιότητα του προσομοιωτή, ως ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και υψηλής κατάρτισης.
2000
Εισέρχονται στο Διαγωνισμό οι ΗΠΑ
2000
Πραγματοποιείται ο πρωτος Διεθνής Τελικός στην Πορτογαλία
2000
35η επέτειος με το ρεκόρ ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο συμμετοχές.
2000
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οφέλη Συμμετοχής

Μέσα από τον Διαγωνισμό οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να εξασκηθούν πρακτικά στις θεμελιώδεις παραμέτρους διοίκησης επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Στρατηγική:ανάλυση κλάδου, διαμόρφωση επιχειρηματικής και λειτουργικής στρατηγικής

Marketing:σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων, πλάνο επικοινωνίας, εικόνα επιχείρησης, προώθηση σε δίκτυα διανομής, διαχείριση ζήτησης, after sales service

Λογιστική και Οικονομικά: εσωτερικός έλεγχος, χρηματοοικονομική ανάλυση, εκτίμηση χαρτοφυλακίου, διαχείριση οικονομικών πόρων

Οργάνωση & Διοίκηση:οργανωτική δομή, ανάθεση αρμοδιοτήτων, διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, εκπαίδευση & ανάπτυξη προσωπικού

Παραγωγή:διαχείριση παραγωγικής δυνατότητας,  προγραμματισμός παραγωγής, ανάθεση μέρους της παραγωγής σε τρίτους, ποιοτικός έλεγχος, τακτικές διατήρησης, διαχείριση φύρας

Πωλήσεις:κατανομή αγοράς, διαχείριση δικτύων διανομής, πολιτική αντιπροσώπων και χονδρεμπόρων

Logistics:διαχείριση διανομής, κανάλια διανομής.

Κυρίως, όμως, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για έναν επιτυχημένο manager:

Αναπτύσσουν ολοκληρωμένη επιχειρηματική στρατηγική

Αποκτούν σφαιρική άποψη της επιχείρησης και των ενδο-εταιρικών μηχανισμών

Κατανοούν τις δυνάμεις του ανταγωνισμού της επιχειρηματικής αγοράς

Αναλύουν πολύπλευρα σενάρια διοίκησης

Αναζητούν λύσεις και εφαρμόζουν πολλές λειτουργικές αποφάσεις

Εργάζονται με ομαδική νοοτροπία, χτίζουν ενωμένες ομάδες, αναπτύσσουν και αναδεικνύουν ηγετικά χαρακτηριστικά

Κάθε χρόνο ανακοινώνεται η δομή και το χρονοδιάγραμμα του ετήσιου διαγωνισμού με τη δυνατότητα συμμετοχής πολλών ομάδων από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τα στάδια του διαγωνισμού είναι κατά κανόνα τα εξης:

 • Περίοδος εγγραφών

  Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά από ομάδες φοιτητών

 • Προκριματικός Γύρος

  5 εβδομαδιαίοι κύκλοι αποφάσεων στο διαδικτυο

 • Ημιτελικός Γύρος

  5 νεοι κύκλοι αποφάσεων στο διαδίκτυο

 • Τελικός Ελλάδας

  Μονοήμερος διαγωνισμός με 5 κύκλους αποφάσεων

 • Διεθνής Τελικός

  2ήμερης διάρκειας: προκριματικός γύρος & τελικός διαγωνισμός

Ευκαιρία διάκρισης:

Στον ετήσιο διαγωνισμό Ελλάδας διακρίνεται μια ομάδα η οποία εκπροσωπεί την χώρα μας στο Διεθνή Τελικό, συμμετέχοντας σε μια συναρπαστική διεθνή οργάνωση με τις καλύτερες ομάδες όλων των χωρών. Ένα τριήμερο ταξίδι γεμάτο νέες εμπειρίες και διεθνείς γνωριμίες είναι μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που προσφέρεται στη νικήτρια ομάδα.

Παράλληλα κάθε χρόνο δίνονται υποτροφίες για διακεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα που επιλέγουν να προσφέρουν στους συμμετέχοντες του GMC καθώς και δώρα όπως laptop που προσφέρουν οι εταιρείες χορηγοί.

Ο προσομοιωτής

Ανταποκρινόμενο στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον του 21ου αιώνα, Global Management Challenge ανανεώνεται και καινοτομεί.

Η τελευταία έκδοση του λογισμικού του μεγαλύτερου διαγωνισμού επιχειρηματικής στρατηγικής εισάγει σημαντικές νέες αποφάσεις και κριτήρια.

Στόχος είναι το Global Management Challenge να είναι ο πρωτοπόρος στον χώρο των διαγωνισμών στρατηγικής και μάνατζμεντ. Η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, μαζί με τους συνεργάτες και την EDIT 515, την εταιρεία που δημιούργησε το λογισμικό του GMC, τηρώντας με συνέπεια τη δέσμευσή του να αντικατοπτρίζει την σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, προσφέρει κάθε χρόνο νέα έκδοση GMC με νέα επίκαιρα επιχειρηματικά θέματα με στόχο να προετοιμάσει καλύτερα τα μελλοντικά στελέχη.

Ανάμεσα στις νέες παραμέτρους που διαμορφώνουν το εικονικό επιχειρηματικό περιβάλλον του GMC έχουν προστεθεί

 • Environmental Responsibility – Διαχείριση αποτυπώματος άνθρακα & δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον
 • IFRS Reporting standards - Εναρμόνιση των οικονομικών στοιχείων με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
 • Business Funding - Εναλλακτικές χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς
 • Capital Management – Δυνατότητα ανάθεσης μέρους της παραγωγής σε τρίτους
 • Focus on Human Capital - Έμφαση στην ανάπτυξη του Ανθρώπινου δυναμικού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Insira o texto para pesquisar e pressione Enter